keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Koiran ruokinnasta

Olen tullut siihen tulokseen, että nykyään on ihan liikaa mistä valita. Kaupan karkkihyllyllä vierähtää monta minuuttia, kun yrittää valita kahdestasadasta karkkipussista sitä mieluisaa. Helpompaa olisi, jos tarjolla olisi vain muutama pussi ja niistä sitten valitsee ja jos ei miellytä niin on ilman.

Sama valinnanvaikeus esiintyy myös koiramaailmassa. Remmirähjän korjaukseen sain monia neuvoja ja tekniikoita, jotka kaikki kumosivat toisensa. Mistä tietää mikä on se oikea vaihtoehto? Kokeilemalla tässä tapauksessa ja puolitoista vuotta siinä sitten vierähtikin, että saatiin koulutusmetodit kohdilleen. Mutta saatiin, se on pääasia.

Koiran ruokinta on asia, josta mulle on aiheutunut viime aikoina päänvaivaa. Miten ruokin koirani oikein? Vaihtoehtoja löytyy taas mielin määrin. Tällä hetkellä Nafta on melkoinen sekasyöjä, pääasiassa ruokana on kuitenkin kuivat nappulat. Nafta ei ole enää kovin nirso, se syö 20kg koiran annoksen joka päivä. Kakka on kiinteää ja turkki hyvässä kunnossa. Hammaskivi on ainoa huono asia minkä luulen ruuasta johtuvan, päällisin puolin. Sitä kun ei tiedä mitä tuon koiran elimistössä tapahtuu.

Monet ovat kysyneet, miksi vaihtaisin ruokaa, jos koira kerran syö. Niin miksi? Jatkuvasti kuulee, miten teollinen kuivaruoka on huonoksi. Joku koira oli kuollutkin kuivaruuan vaikutuksista (Linkki).
Ja myös tuo hammaskivi on yksi syy. Itselläni poistettiin hiljattain yksi hammas, joka oli niin äärettömän kipeä. Voin vain kuvitella miten kipeä on koiran suu joka on täynnä hammaskiveä, ikenet tulehtuneina. Ja pahimmassa tapauksessa tulehdukset leviää aiheuttaen ties mitä ongelmia. Denta Sticksejä Nafta söi pariin ikävuoteen saakka. Sitten sille tuli stoppi. Ei maistu enää, enkä oikein usko niiden korvaavan luita. Kun taas luita ja nappuloita ei saisi syöttää sekaisin, koska ne liikkuvat elimistössä hyvin eri vaihtia aiheuttaen vatsavaivoja.
Paikallisessa Faunatarissa neuvoivat pitämään luiden ja nappuloiden välissä vähintään 24tuntia aikaa. Tähän saakka ollaan pidetty parin viikon välein Naftalle yksi tai kaksi luupäivää. Luupäivänä tarjoillaan ainoastaan luita.

Barf on yksi ruokintavaihtoehto, joka tuntuu olevan miltei trendi nykyään. Siitäkin löytyy ikäväkyllä kiistanalaisia asioita. Mm. raa'at kasvikset. Netistä löytyy juttua niin puolesta kuin vastaan. Toisten mukaan koiran elimistö saa kasvikset käyttöön parhaiten nimenomaan raakana, kun taas esimerkiksi J.A.U Yrjölä artikkelissaan puhuu keittämisen puolesta (Linkki).
Kasvismössössä on myös se haittapuoli, että Naftan mielestä se on pupunruokaa, ei suinkaan koiran! Eli se ei siitä tykkää. Voisihan sen saada makuun tottumaan kokeilemalla erilaisia kasviksia ja pikkuhiljaa lisäämässä kasvisten määrää, mutta sitä paastokierrettä en aio Naftan kanssa enää katsoa.

Luut ja liha koiran ruokana taitaa olla yksimielisesti hyväksi todettu. Siihen uskon itsekkin. Mutta koska koira on alkujaan sekasyöjä, ei pelkät luut ja lihat riitä. Koira tarvitsee ravintoaineita joita näistä ei saa.
Kaveriksi puuro? Yrjölän puuro on Naftan herkkua. Toisaalla sitä ylistetään ja toisaalla haukutaan viljan haitoista. Mistä tässä tiedon ja valintojen sekamelskassa enää tietää mikä todella sopii koiran elimistölle ja mikä ei? Siihen tulokseen olen pohdinnoissani tullut, että kohtuus kaikessa ja monipuolisuus ovat avainsanoja.  Tavoitteena on kuitenkin pitkäikäinen hyvinvoiva, terve ja energinen, iloinen koira.

Ystäväni koiralla todettiin ruoka-aineyliherkkyyksiä, jonka seurauksena he aloittivat raakaruokinnan. Pääsen nyt aitiopaikalta seuraamaan miten ruokavalion muutos koiraan vaikuttaa. Aion jatkaa tästä eteenpäin nykyisellä ruokavaliolla, kunnes saan itselleni selväksi sen miten haluan koirani ruokkia.
Tällä hetkellä mielessä siintää ruokavalio, joka karttaa teollista ruokaa, muttei ole suoranaisesti barffaustakaan. Jotain siltä väliltä. Jatkan tiedon ja kokemusten metsästämistä, vaihtoehtojen punnitsemista ja koiralla testaamista tässä tuhansien valintojen maailmassa.

Miten te ruokitte koiranne?

Naftalle maistuisi tuore liha, mielellään itse saalistettu

7 kommenttia:

  1. Minulla länderi ja staffi ovat tuollaisella "puolibarffauksella", eli olen myös sitä mieltä että monipuolisuus ja mahdollisuuksien mukaan luonnonmukaisuus! Syötän monipuolisesti eri eläinten luita ja rustoja (mm. lammas, possu, broileri, lohi), joskus teen itse kasvismössöä, useimmiten valmista Murren Murkinan, ja valmiita Murren Murkinan tai vastaavan pakastebarfseoksia, jauhelihaa, piimää, kananmunia, kuureina eri öljyjä, merilevää, C-vitamiinia.

    Ja sitten on niitä nappulapäiviäkin, luita en yleensä anna samaan aikaan mutta noita lihajuttuja kyllä, en ole huomannut ongelmia niistä. Uloste on nappulapäivien jälkeen pehmeämpää, muulloin aika kiinteää. Kummallakin on aika hyvä ruoansulatus eli eivät ole ripulilla tai oksentele oikeastaan juuri koskaan, länderi vähän herkempi. Molemmille ruoka maistuu, aina, eikä ole mitään yliherkkyyksiä. Nappulamerkkiä vaihtelen, en ole huomannut juuri eroja eri merkkien kesken, esim. Acana, Nature’s Best, Jahti&Vahti.

    Staffi täyttää pian 9 vuotta, eikä siltä ole tarvinnut kertaakaan poistaa hammaskiveä, länderi 3 v. toivottavasti samaa rataa. Staffi on niin ahne ja voimakasleukainen että muutaman kerran on tullut vaikeuksia luiden kanssa, jos on päässyt syömään liian ison annoksen liian isoina paloina, en enää anna sille isoja naudanrustoja.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuullu että tuo "puolibarffaus" ei ole mikään mun oma keksintö! Tuntuu että monet barffaajat ovat niin totaalibarffaajia ja ehdottomia.

    Naftalla vatsa myös terästä, kestää melkein mitä vain, joten uskon että tuollainen ruokavalio voisi sille sopia. Täytyy noihin vitamiineihin ja öljyihin vielä tutustua että tietää mitä antaa ja kuinka usein. Nafta on niin nirso ettei sille kelpaa kuin yksi nappulamerkki + royal canin saksanpaimenkoiraruoka, jota on kaveriltaan saanut maistaa :) Liha ja luut kyllä menee, ainakin broileri, kalkkuna, nauta ja possu. Kalasta ei tykkää, ei edes ihanista ahvenista tai kuhasta. Hevosta/poroa/hirveä ei ole saanut.

    VastaaPoista
  3. Jenna haluatko eläinnaturopaatin numeron?hän teki Lumolle henkkohtaisen listan...keitän riisit ja kasvikset..sinne jauhelihaa,naudanmahaa..sydäntä välil maksaa..kanamunaa,raejuustoa.eri öljyt...kalaöljy,kalanmaksaöljy..merilevä,b-vitamiini,hivenaineet.ilmanohjeita en suosittele vaihtoa,noi lisäravinteet pitää laskea koirakohtaisesti.Lumo voi hyvin ja itse tiedän mitä sille syötän.Syke syö sekasin tuota ja nappuloita,ehkä vaihdan sillekin jossainvälissä tuohon ruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo anna numero! Nyt kun Naftalla epäilen virtsakiteitä, niin kallistun kokoajan enemmän barf-ruokaan! Ja ehkä muutenkin, vaikkei kiteitä olisikaan. Toivottavasti ei ole! Mitä maksaa henkkohtasen menun laatiminen?

      Poista
  4. Moi!
    Meillä Enni on barffannut nyt reilu vuoden ja oon tosi tyytyväinen ruokavalion vaihdokseen. Enni syö nautaa, possua, kanaa, kalaa, maksaa, broitsun sydäntä,mahaa, broitsun siipiä,hirveä, rustoluita yms. kasvismössöä lisään sen liharuokien joukkoon. Itsekin voit aloittaa vaikka Naftan kanssa kurkku/jäävuorisalaatti mössöllä. Meillä Ennikään ei syö esim. kukkakaalia tai parsakaalia. Lisäksi syötän Ennille vehnänalkioöljyn, omega-3 rasvahappoja (nestemäinen) ja Aptuksen monivitamiinin. Tällä hetkellä Enni voi tosi hyvin, maha ei oo sekaisin ja karva on kunnolla karkea ja kiiltävä. Hammaskiveä ei ole luultavammin juuri noiden rustoluiden ansiosta.

    Petra

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Olen pikkuhiljaa koittanut totuttaa Naftaa kasvismössöön nappuloiden ohella, sillä luut, liha ja rustot maistuu kyllä paremmin kuin hyvin. Luulen että joku päivä me vielä barffataan :) Saako Enni joka ruualla öljyt ja vitamiinit vai silloin tällöin? Ja syökö Enni kerran vai kaksi päivässä? Nafta kun syö vain kerran, niin luut pitäisi varmaan syöttää sitten omana päivänänsä..

      Poista
    2. Öljyt annan joka päivä, mut vitamiinit n. joka toinen päivä. Enni syö 2 kertaa päivässä. Yleenä aamuisin siipiä ja muuta sit illalla.

      Poista